آیا میشود بدون خاک گیاهی را کشت کرد؟ به شما پیشنهاد می کنیم برای دانستن پاسخ این سوال تا انتهای مقاله با ما همراه باشید. در این مقاله ما به شما کمک میکنیم با استفاده از روش کشت هیدروپونیک، بدون داشتن حتی ذره ای خاک، گیاهان مطلوبتان را به آسانی کشت کنید.
هیدروپونیک چیست؟
ابتدا باید شما را با کلمه ی هیدروپونیک آشنا کنیم؛ هیدروپونیک واژه ای یونانی است که از دو کلمه یهایدرو به معنای آب و پونوس به معنی کار تشکیل شده است و کشت هیدروپونیک، همان کشاورزی بدون خاک است که در آن برای کشت گیاهان، ریشه ی آنها را به جای اینکه در خاک قرار دهند درون آبی که یونیزه شده است، قرار می دهند.
اکنون که با معنای لغوی واژه ی هیدروپونیک آشنا شدیم می خواهیم اهداف، مزایا و معایب این روش را در ادامه مقاله مورد بررسی قرار دهیم. هیدروپونیک در معادل سازی فارسی به واژه ی آب کشت معنا شده است که تقریبا می توان گفت در این معادل سازی به نوعی روش کشت نیز بیان شده است، به عبارتی همان روش قرار دادن ریشه ی گیاهان در آب به جای خاک می باشد.
کشت هیدروپونیک
با پیشرفت علم و مکانیزه شدن زندگی جوامع، کشاورزی نیز پیشرفت کرده است و خود را با جامعه مدرن وفق داده است. یکی از جدیدترین روشهای کشت گیاهان، روش کشت به صورت هیدروپونیک می باشد. در این روش ریشه گیاهان درون آب قرار می گیرد و آب همواره در گردش می باشد. روش هیدروپونیک محدودیت مکانی ندارد، به نوعی می توانیم از روش آب کشت در منازل و یا حتی در فضاپیماها استفاده کنیم. این روش دارای مزایا و معایبی می باشد که در این مقاله به این موارد می پردازیم.
در این روش می توانیم گیاهان زینتی، علوفه دامی، صیفی جات، سبزیجات، گیاهان دارویی و… را کشت کنیم.
انواع گیاهان زینتی قابل کشت به روش هیدروپونیک:
گیاهان زینتی زیر را به روش هیدروپونیک می توان کشت کرد. این گیاهان شامل:
- دیفنباخیا
- پوتوس
- گیاه عنکبوتی
- همیشه سبز چینی
- گل چمچمه ای
- سینگونیوم
- اژدهای جزایر قناری ماده
- گیاه مانی چینی
- برگ انجیری
انواع صیفی جات قابل کشت به روش هیدروپونیک:
صیفی جات زیر را به روش هیدروپونیک می توان کشت کرد. این صیفی جات شامل:
- خیار
- انواع فلفل
- اسفناج
- کرفس
- کاهو
- کلم بوک چوی
- پیاز
- کلم پیچ
انواع سبزیجات قابل کشت به روش هیدروپونیک:
سبزیجات زیر را به روش هیدروپونیک می توان کشت کرد. این سبزیجات شامل:
- مریم گلی
- مرزنگوش
- نعنا
- نعنا فلفلی
- ریحان
- رزماری
- تلخون
- استویا
- فرنجمشک یا تخم شربتی
- تربچه
شرایط کشت هیدروپونیک:
در این روش باید چندین امر مهم بررسی شده و سپس گیاه مورد نظر را کشت نمود. این موارد برای هر گیاهی متفاوت بوده و نیازمند بررسی و تحقیق مناسب می باشد. کشاورز یا بهره بردار محصول باید مطالعه لازم برای این شرایط را داشته باشد و بتواند آنها را برآورده سازد.
شرایط لازم کشت به روش هیدروپونیک عبارت است از:
- PH مناسب هر گیاه بررسی شود.
- روشنایی و نور کافی برای گیاه مورد نظر مهیا شود.
- دمای محیط تنظیم شود.
- گردش آب به صورت منظم باشد.
مزایایی روش هیدروپونیک:
روش هیدروپونیک دارای مزیتهای قابل توجهی بوده که در ادامه این مقاله به این روشها می پردازیم. این مزیتها سبب تصمیم گیری نهایی شما برای انتخاب یا عدم انتخاب روش هیدروپونیک می باشد.
مزیتهای کشت به روش هیدروپونیک عبارت است از:
- عدم اهمیت داشتن فصل.
- کاهش زمان پرورش گیاهان
- رشد یکنواخت و یکدست محصولات.
- عدم استفاده از ادوات کشاورزی سنگین.
- عدم نیاز به بستر خاک.
- برداشت راحت محصول.
- صرفه جویی در مصرف آب.
- عدم رشد علف هرز.
معایب کشت به روش هیدروپونیک:
پس از مطرح کردن مزایای آب کشت، اکنون به بررسی معایب این روش می پردازیم. همان طور که هر روشی دارای مزیتها و برتریهای خاصی می باشد اما معایبی نیز دارد، روش هیدروپونیک نیز از این امر مستثنی نیست. اکنون به بررسی معایب روش آب کشت می پردازیم.
این معایب عبارت اند از:
- نیاز به سرمایه اولیه برای راه اندازی روش آب کشت.
- پخش شدن سریع بیماری در بین گیاهان به علت در گردش بودن آب.
- داشتن اطلاعات کافی و لازم برای راه اندازی.
- مشکل قطع شدن برق یا آب.
حرف آخر
کشاورزانی که به روش سنتی فعالیت می کنند بر این عقیده هستند، روشهای مدرن پرورش گیاهانی که به نوعی در محیطهای مصنوعی کشت می شوند، نامطلوب و کم بازده است اما واقعیت چیز دیگری است؛ این روش نه تنها باعث کاهش محصول نمی شود بلکه گیاهانی پرمحصول و بسیار مغذی تولید می کند. البته همانطور که برای کشت گیاهان در خاک از انواع کود و مواد شیمیایی استفاده می شود در روش آب کشت نیز از انواع ویتامینها برای غنی نمودن آب گیاهان استفاده می شود با این تفاوت که کودها بسیار مضر هستند اما ویتامینها می توانند جایگزین مناسبی به جای کودها باشند. به عبارتی در روش هیدروپونیک شما خودتان شاهد رشد گیاه مورد نظر خود می باشید و روشی بسیار قابل اتکا است. .
با بررسی مزایا و معایب روش هیدروپونیک می توانیم دریابیم که استفاده از روش آب کشت اگرچه نیازمند سرمایه اولیه بالایی می باشد اما سود بسیار بالایی دارد. د. معایب این روش را به راحتی میتوان کنترل نمود. به طور مثال برای مشکلات ناشی از قطعی برق می توانیم از پنلهای خورشیدی استفاده کنیم یا برای به دست آوردن اطلاعات کافی با افراد خبره مشورت کنیم.
با مطالعه این مقاله به این درک و آگاهی رسیدیم که انسان می تواند بدون دسترسی به خاک، گیاه مورد نظر خود را کشت کند. ما به شما استفاده از روش هیدروپونیک را پیشنهاد می کنیم. اگر خواهان محصول با کیفیت تر و پر بازده تر می باشید توصیه ما به شما استفاده از این روش می باشد.
سپاس از همراهی شما عزیزان